(recept
si oblíbilo 56 návštěvníků)
STRAKATÁ buchta s meruňkami a piškotem
Potřebné ingredience
Spodní těsto SVĚTLÉ: 225g polohrubé mouky, 75g změklého másla(nebo Hery), 75g cukru, 1vejce, 1/2prášku do pečiva, 4lžičky studené vody...Spodní těsto: KAKAOVÉ TĚSTO: : 225g polohrubé mouky, 75g změklého másla(nebo Hery), 75g cukru, 1vejce, 1/2prášku do pečiva, 4lžičky studené vody + 3lžíce kakaa*************** Ovoce dle chuti Vrchní těsto: PIŠKOTOVÉ: 3vejce, 200g krupic.cukru, 8lžic vody, 3/4 prášku do pečiva, 120ml oleje, 300g polohrubé mouky
Postup přípravy
Spodní těsta, světlé i tmavé mají stejný základ, jen do tmavého přidáte kakao.
Připravíme světlé a tmavé těsto.
Já je připravuji zároveň, světlé v jedné míse a tmavé v míse druhé.
Smícháte přísady, vypracujete je do hladkého těsta a pak obě těsta vložíte na 1-2hodiny do mrazáku, aby ztuhla a šla dobře strouhat.
Mezitím si připravíte ovoce, na které máte chuť. Vzhledem k meruňkové sezóně jsem použila meruňky, nešetřila jsem jimi, aby byla buchta pěkně šťavnatá. Ne mokrá, ale šťavnatá:-)
Můžete si také už připravit šlehač se všemi přísadami na piškotové těsto, ať máte všechno po ruce a nemusíte se zdržovat.
Po uplynutí doby, kdy byla těsta v mrazáku, je vyjmeme a na plech vyložený pečícím papírem strouháme tmavé i světlé na střídačku, aby vznikla strakatina. Na těsto potom pokládáme ovoce, můžete klidně dát tvaroh a na něj ovoce, tahle buchta se dá obměňovat bez problému a vždycky je skvělá.
Na meruňky jsem nedávala žádné koření ani cukr, nechala jsem je ve vlastní šťávě, protože jsou samy o osobě sladké a voňavé.
Potom se pustíme do piškotového těsta.
V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, postupně pak přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vodu a olej a těsto vyšleháme do krásně hladké hmoty.
Ušlehané těsto nalijeme na ovoce, rozetřeme a vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při 180°C cca 40-45minut. Ke konci pečení stáhneme teplotu na 150°C.
Necháme vychladnout, můžeme pocákat čokoládou nebo jen lehce pocukrovat.
Nejlepší je druhý den, když je trochu rozleželá, vláčná.
Dobrou chuť!
Připravíme světlé a tmavé těsto.
Já je připravuji zároveň, světlé v jedné míse a tmavé v míse druhé.
Smícháte přísady, vypracujete je do hladkého těsta a pak obě těsta vložíte na 1-2hodiny do mrazáku, aby ztuhla a šla dobře strouhat.
Mezitím si připravíte ovoce, na které máte chuť. Vzhledem k meruňkové sezóně jsem použila meruňky, nešetřila jsem jimi, aby byla buchta pěkně šťavnatá. Ne mokrá, ale šťavnatá:-)
Můžete si také už připravit šlehač se všemi přísadami na piškotové těsto, ať máte všechno po ruce a nemusíte se zdržovat.
Po uplynutí doby, kdy byla těsta v mrazáku, je vyjmeme a na plech vyložený pečícím papírem strouháme tmavé i světlé na střídačku, aby vznikla strakatina. Na těsto potom pokládáme ovoce, můžete klidně dát tvaroh a na něj ovoce, tahle buchta se dá obměňovat bez problému a vždycky je skvělá.
Na meruňky jsem nedávala žádné koření ani cukr, nechala jsem je ve vlastní šťávě, protože jsou samy o osobě sladké a voňavé.
Potom se pustíme do piškotového těsta.
V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, postupně pak přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vodu a olej a těsto vyšleháme do krásně hladké hmoty.
Ušlehané těsto nalijeme na ovoce, rozetřeme a vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při 180°C cca 40-45minut. Ke konci pečení stáhneme teplotu na 150°C.
Necháme vychladnout, můžeme pocákat čokoládou nebo jen lehce pocukrovat.
Nejlepší je druhý den, když je trochu rozleželá, vláčná.
Dobrou chuť!
Světlé a tmavé těsto strouháme cik cak přes sebe...
..poklademe ovocem dle chuti...
tady se už peče, piškot na vrchu dodává buchtě jemnosti...
Tady už postupně mizí z plechu...:-)
Detail...
Dobrou chuť!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kolicka
(upraveno)
27. 7. 2020, 17:57
Právě jsem ji ochutnala a je naprosto dokonalá až se na ni vrhnou tak se jen zapráší
Lucikanass
(upraveno)
15. 10. 2014, 20:50
cernyandel
(upraveno)
3. 11. 2013, 10:55
je dobra nemela sem merunky tak sem tam dala broskve z kompotu.
marky18
(upraveno)
23. 8. 2013, 23:04
Díky za tip
BLANKA
(upraveno)
20. 8. 2013, 15:48
vyzkouším
venda kudelova
(upraveno)
9. 8. 2013, 19:15
Neodolala jsem a už je v troubě už se těším jak si ji dám ke
venda kudelova
(upraveno)
10. 8. 2013, 15:48
@venda kudelova
Buchta chutově dobrá,ale na mě moc suchá čekala jsem něco jiného
jeremy
(upraveno)
9. 8. 2013, 13:04
vypadá neodolatelně
vladkadasva
(upraveno)
8. 8. 2013, 13:28
Děkuji vám, maminky, za všechny komentáře a pochvaly i za testování receptu! Mějte krásný den!
čarodka2
(upraveno)
7. 8. 2013, 20:25
neodolala jsem a upekla, (to vedro je hrozné!!), nemám tak krásně vysokou jako vy, už jsem neodolala a ochutnala, je moc dobrá, ráno bude určitě ještě lepší.díky za recept
vlasťulka
(upraveno)
6. 8. 2013, 21:57
hm uděláme na víkend
Dan.ka
(upraveno)
6. 8. 2013, 17:39
Určitě udělám,ale až nebude to vedro
laskonka333
(upraveno)
6. 8. 2013, 17:18
veľmi veľmi krásna
gonzar
(upraveno)
5. 8. 2013, 23:16
To vypadá hooodně dobře. Musím vyzkoušet.
anešis
(upraveno)
5. 8. 2013, 22:27
Krásné- hned bych si dala
lidare
(upraveno)
5. 8. 2013, 21:18
krásnééé